Als je lichamelijke klachten hebt en je arts geen duidelijke oorzaak vindt, dan is dat in eerste instantie goed nieuws. Alleen ben je daarmee nog niet van je klachten af. Je arts verwijst je dan meestal door naar een andere arts of specialist.
Je hoopt dan dat die behandelaar wel in de gaten krijgt wat je mankeert. Als dat zo is en je geholpen bent, kun je hier stoppen met lezen.
Mocht dat echter niet zo zijn, dan raad ik je aan verder te lezen, want wellicht kan ik je van dienst zijn. Voordat ik je vertel waarom ik denk dat ik iets voor je zou kunnen betekenen, wil ik me eerst aan je voorstellen. Daarna is het aan jou of je een afspraak wil maken.
Mijn naam is Len van der Hoeven en ik ben veertig jaar werkzaam geweest als fysio- en manueeltherapeut in mijn eigen praktijk. Wanneer patiënten niet beter werden door de behandeling of met hun klachten in herhaling vielen, vond ik dat frustrerend. Ik deed in de behandeling toch alles wat ik geleerd had?
Mettertijd kwam ik erachter dat een puur fysieke aanpak niet altijd werkte. Dus ging ik op zoek naar de onderliggende oorzaken ( zie ook het artikel "over mijzelf").
Het werd mij duidelijk dat veel mensen met een overprikkeld brein rondlopen, d.w.z. dat het brein voortdurend alert is – gealarmeerd. Dat gebeurt al bij gedachten als: ‘hoe kan ik me nog beter voelen, ik ben niet goed genoeg, ik schiet tekort, ik moet die baan anders ben ik een loser, ze moeten mij gelijk geven anders ben ik niet geloofwaardig.’ Door dat soort gedachten krijgt het lichaam signalen vanuit het brein dat er iets mis is en raakt het lichaam ook gealarmeerd. Dat is handig als er een tijger voor je neus staat, want dat is bedreigend, maar die situatie komt in onze westerse wereld zelden voor en is dan meestal van korte duur.
In onze samenleving met veel negatief nieuws en sociale media - met berichten over hoe je zou moeten zijn en reclame met boodschappen over wat je zou moeten hebben - zijn we continue alert. Ons brein verkeert dan voortdurend in een staat van dreiging, alsof er in plaats van even, voortdurend een tijger rondsluipt en ieder moment kan aanvallen.
Het is een staat waarin we tegenwoordig bijna voortdurend verkeren. Deze alertheid of aan staan is inmiddels zo normaal geworden, dat we het niet meer in de gaten hebben. Het gevolg is, dat het lichaam niet meer tot rust komt. In deze situatie komt de vertering op een laag pitje te staan en verkrampt het bindweefsel in de spieren. Zelfs de celregeneratie raakt verstoord en herstelprocessen worden uitgesteld. Op gedragsniveau uit dat zich in een kort lontje, gejaagd gevoel, onrustig slapen, slechter geheugen, minder creatief denken etc. Geen wonder dat er dan klachten ontstaan.
Het goede nieuws is, dat ik je kan helpen om weer in contact te komen met je eigen herstelvermogen. Ondanks dat ik gestopt ben met mijn werk als fysiotherapeut en mijn tijd nu besteed aan schrijven en musiceren, komen er met een zekere regelmaat mensen bij mij voor advies. Deze mensen hebben meestal een vaag vermoeden dat er een relatie is met stress. Soms blijft het bij een advies, maar meestal volgen een aantal coaching sessies. Het doet mij goed, wanneer mensen dan weer opknappen en vanuit dat plezier ben ik weer begonnen - niet regulier als fysio, – manueeltherapeut -, maar als Gids en Coach voor Gezondheid. Mijn intentie is om je in contact te brengen met jouw zelfherstellend vermogen. Mijn visie is dat je ziekte niet altijd moet bestrijden, maar dat het vaak beter is jouw gezondheid te bevorderen